De column van Herma

Dobberen

Iedereen heeft wel eens last van angst. Angst om een dierbare te verliezen, al je geld kwijt te raken, voor een oorlog, een virus, een ziekte, voor spinnen of voor vliegen.

Wim Hof (The Iceman) vertelt in een interview: “Het leven is zo verschrikkelijk mooi. Maar angst kan die schoonheid versluieren. We zijn allemaal wel ergens bang voor. Angst is een boodschapper die om aandacht vraagt.”

Ik lees regelmatig het blad De Reddingboot van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij. Ons gezin steunt ze als goed doel. Immers, je zal maar op het water of op zee dobberen, je boot of de motor gaat stuk en je komt in een gevaarlijke situatie terecht. Dan is er een telefoonnummer wat je kan bellen. En krijg je een ervaren mens aan de lijn, die luistert, actie onderneemt en ervoor zorgt dat mensen (vrijwilligers!!) jou uit het water komen vissen en jou veilig aan land brengen. In verslagjes van reddingen langs de hele Nederlandse kust voert de angst van de geredden vaak de boventoon. Ik citeer iemand van het Assistentiecentrum van KNRM: “Hulpvragers zijn vaak in paniek door onkunde of omdat ze zelf alles al hebben geprobeerd. Dat gevoel probeer ik weg te nemen. Ik probeer een stuk rust te brengen. Door ze simpelweg te laten weten dat ik weet waar ze varen, ze instructies te geven en ze te vertellen dat we onderweg zijn.”

Actie

Soms ben ik zelf ook bang. Niet dat ik ‘stuurloos ronddobber’, maar wel dat ik niet weet wat me overkomt, hoe het verder gaat, wat normaal en wat abnormaal is bij reuma.

Angst vraagt om een oplossing – om actie. Ieder op zijn of haar eigen manier. Er zijn  trainingen om bijvoorbeeld van je angst voor spinnen of angst voor het vliegen af te komen. Bij ‘angst op het water’ kun je 24 uur per dag het Assistentiecentrum van KNRM bellen. Wim Hof concentreert zich volledig op zijn ademhaling en praat over zijn angsten.

Ik kan me aardig tegen mijn angst wapenen door de reumatoloog en de verpleegkundig reumaconsulent te bevragen. Door af en toe een informatiebijeenkomst te volgen van ReumazorgNederland, live mee te kijken via Zoom. Ik keek naar een bijeenkomst over Osteoporose en een maand later ging het over Jicht. Ook staat er een lijst op hun website welke onderwerpen al aan bod kwamen, die uitzendingen kan je terugkijken.

Nou ben ik redelijk handig met de computer, maar iemand vertelde me dat zij dat niet was, “nooit geleerd ook.” Zij gaat – als ze wat wil weten – bellen met iemand waarvan ze denkt dat hij of zij het wel weet of haar verder kan helpen. Of ze vraagt iemand naast haar computer te komen zitten om mee te zoeken.

Allerlei manieren om ‘door je angst heen te gaan’.

Mooi toch?

Reageren?

hermajurgvanduijsen@gmail.com