Informatie Reuma

Begrijpelijke reuma medicatiefolders

ReumaNederland ontwikkelde samen met de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR)  begrijpelijke medicatiefolders. U kunt ze lezen op de website: ReumaNederland Medicijnfolders

Training Reuma Uitgedaagd!

De training Reuma Uitgedaagd! helpt mensen met reuma om meer grip te krijgen op hun leven. De cursus wordt niet alleen online (jongeren) of in wekelijkse bijeenkomsten (volwassenen) gegeven, maar ook als meerdaagse cursus.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de zelfmanagementtraining op reuma-uitgedaagd.nl.

Lijden fibromyalgie-patiënt even groot als anderen

Mensen met een medisch moeilijk te verklaren ziekte zoals fibromyalgie, lijden net zoveel aan hun aandoening als mensen die een medisch vast te stellen ziekte hebben. Dit blijkt uit onderzoek van het UMCG in Groningen.

Lees verder

Zorg en ondersteuning

Reuma maakt dat je medische of verpleegkundige zorg nodig hebt, of bijvoorbeeld hulp in huis. Jouw behoefte aan zorg is heel persoonlijk. Waar kan je terecht voor deze zorg en hoe is die geregeld?

Hoe vind je de weg?
Wil je weten hoe zorg of ondersteuning voor jou is geregeld? Op regelhulp.nl vind je informatie over waar je moet zijn met welke zorgvraag. Wil je zorg of ondersteuning aanvragen, maar weet je de weg niet? Of word je steeds naar een andere instantie verwezen zonder dat je de juiste zorg of ondersteuning krijgt? Stel jouw vraag aan ‘Het juiste loket’. Je kunt bellen of een e-mail sturen.
Op de website van de belangenorganisatie IederIn lees je actuele informatie over zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking, zoals reuma.
Zorg hoef je niet altijd in natura te krijgen. Als je een persoonsgebonden budget (pgb) ontvangt, koop je met dat geld zelf jouw zorg in. Met vragen over het persoonsgebonden budget kan je terecht bij Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met een pgb, of bij IederIn.

Hulp bij aanvragen
Wie helpt jou bij het aanvragen van zorg of ondersteuning? Het is mogelijk om je hierbij te laten adviseren of te begeleiden. Er bestaan verschillende mogelijkheden:
• Vraag bij jouw gemeente naar de zogeheten cliëntondersteuner. Een cliëntondersteuner is een medewerker van de gemeente die jou helpt bij het aanvragen van ondersteuning die jouw gemeente biedt.
• Jouw eigen zorgverzekeraar geeft jou advies en informatie als het gaat om zorg die valt onder de vergoedingen uit de basisverzekering of jouw aanvullende verzekering. Op de website van je zorgverzekeraar vind je vaak informatie. Of neem voor een persoonlijk advies contact op met hun klantenservice.
• Het maatschappelijk werk helpt je bij het regelen van zorg en ondersteuning en het doen van aanvragen. Je vindt een maatschappelijk werker bij de Stichting Mee of het Algemeen Maatschappelijk Werk in jouw gemeente of in het ziekenhuis.

Overzicht
Hulp om het juiste loket voor jouw aanvraag te vinden:
Website: www.denieuwepraktijk.nl/praktijkteams/juiste-loket
Algemene informatie:
Website: regelhulp.nl
Website: iederIn.nl
Website: nationalezorgnummer.nl
Zelf zoeken en vinden van een zorg- of hulpverlener in bijvoorbeeld thuiszorg of huishoudelijke hulp:
Website: nationalehulpgids.nl
Bron: ReumaNederland  https://reumanederland.nl/leven-met/loketwijzer/