Van de redactie

In de vorige Koerier stond een stuk over een studie naar de invloed van voeding, ontspanning en bewegen bij reuma. In dat onderzoek gaat het vooral over plantaardige, in plaats van dierlijke voeding. Reuma verdwijnt natuurlijk niet als u geen vlees meer zou eten. Maar vaker plantaardig eten kan wel zorgen voor minder hoge bloeddruk en gewichtsverlies. En mede daardoor neemt de kans op diabetes af, wordt de belasting op gewrichten minder, schijnen ontstekingen rustiger te worden en wordt de slaap beter.
Je komt de invloed van ‘veel vlees eten’ overal tegen. Ook het Wereldnatuurfonds heeft er een televisiespotje over. Toch is minder vlees eten soms lastig te realiseren. Zeker als u als lezer van dit blad degene bent die kookt. Want als uw partner een vleeseter is, moet u niet alleen uzelf, maar ook hem of haar overtuigen. En aan vegetarisch koken kleeft nog steeds het idee van ‘geitenwollensokken’, ‘peulvruchtensmurrie’ en ‘niet genoeg’.
Gelukkig heeft u inmiddels ‘de wind in de rug’: u hoeft niet meteen elke dag vegetarisch te gaan eten, ook de overheid zegt dat een dag in de week geen vlees eten goed is voor mens en milieu. En u kunt op internet googelen naar vegetarische recepten. Daar staan hele lekkere bij en gemakkelijk te maken. En eventueel combineert u die maaltijd voor de partner mét een stukje vlees!

Met vriendelijke groet,
Herma Jurg-van Duijsen